Υπερτροφές και μικροί αθλητές

Τι είναι οι υπερτροφές;

Είναι τρόφιμα των οποίων η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά παρέχει ένα ή περισσότερα οφέλη για την υγεία σε σχέση με άλλα τρόφιμα. Παραδείγματα «υπερτροφών» που τα καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά και προάγουν την υγεία είναι το ρόδι, το μπρόκολο, το ελαιόλαδο, ο σολομός, το αβοκάντο, διάφοροι καρποί κλπ. Ουσιαστικά τα τρόφιμα αυτά, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που μπορούν να γίνουν σύμμαχοι στην ενίσχυση του οργανισμού μας και στην αντιμετώπιση ασθενειών, πάντα με την καθοδήγηση ενός ειδικού. Τα συμπληρώματα υπερτροφών μπορούν να αποτελέσουν έναν εξαιρετικό σύμμαχο υγείας, λόγω του φυσικού τους πλούτου σε θρεπτικά συστατικά.

Μπορεί ένα παιδί να καταναλώσει υπερτροφές;

Οι υπερτροφές είναι ευεργετικές για όλα τα μέλη της οικογένειας, κάθε ηλικίας. Οι υπερτροφές μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης παιδικής διατροφής συμβάλλοντας θετικά στη σωματική τους ανάπτυξη και στις σχολικές τους επιδόσεις. Σε πρόσφατη πανελλαδική έρευνα, που διεξήχθη σε ένα δείγμα 4786 παιδιών, ηλικίας 10-12 ετών, από 10 περιοχές της Ελλάδος, φάνηκε πως μόνο το 4,3% ακολουθούν τις οδηγίες της Μεσογειακής διατροφής (η αξιολόγηση έγινε μέσω του KIDMED score). Η κατανάλωση υπερτροφών/συμπληρωμάτων υπερτροφών στις περιπτώσεις αυτές, θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά για τη διατροφή του παιδιού, μέχρι τη στιγμή που θα εκπαιδευτεί να τρέφεται σωστά και θα προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από την τροφή του. Αν η διατροφή του παιδιού σας βασίζεται στο μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής και περιλαμβάνει ήδη πολλές φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, όσπρια), η χρήση συμπληρώματος ίσως να μην είναι απαραίτητη! Αν όμως η διατροφή του παιδιού σας δεν είναι ισορροπημένη και ανησυχείτε για το αν τρέφεται επαρκώς, μπορείτε να ... 

 

Κουρή Ειρήνη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Τηλ.: 2114103938, 6982741981
Ομήρου 67, Νέα Σμύρνη
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Δείτε όλο το άρθρο, κάντε κλικ εδώ.